Vilken sorts tak ska man välja vid nybygge?

Att bygga sig ett hus är ofta spännande och roligt, det är fascinerande att se en ritning bli till verklighet. Har man dessutom varit med och designat sitt drömhus är det desto roligare att se. Det är alltid viktigt att ha en bra takläggare till att konsultera när man skall välja tak till sitt hus. Det är svårt att byta tak efter man gjort valet så man bör alltså välja väl från början, en seriös takläggare vet om vilka styrkor och svagheter de olika tak-sorterna har och även vilket som bör passa bäst för ett givet hus.

Tegelpannor är vackra, de håller otroligt länge, upp till 50 år! De ger en idyllisk känsla till huset men de behöver underhållas desto mer. Taktvätt behövs så ofta som varje år för vissa hus och minst var femte år. Detta eftersom frostsprängning är ett vanligt fenomen i Sverige och det innebär att fukt och smuts tar sig in i små sprickor i teglet och det är inte bra när man ska renovera badrum göteborg, när denna fukt sedan fryser till is spricker tegelpannan och lämnar undertaket oskyddat som snickare. En takläggare kan titta på taket någon gång per år för att avgöra om något behöver åtgärdas eller tvättas. Potentialen för fuktskador på huset är stor vid frostsprängning och man bör sköta sitt tak väl så att detta inte händer precis som snickarenigöteborg.se gör. En annan nackdel med tegelpannor är att de kan blåsa ner från taket vid stark vind.

Plåttak kan också anses vackra, kanske inte lika idylliska men ändå charmiga på något sätt. De håller inte lika länge som tegelpannor, livslängden för ett plåttak är upp till 20 år. Å andra sidan kräver de mycket mindre underhåll. Ett plåttak för snickare så de behöver egentligen inte tvättas men enligt en takläggare bör det ändå tvättas någon gång då och då för att förlänger livet på taket.

Papptak har i princip samma livslängd som plåttak och lika lite om inte mindre underhåll. Både papptak och plåttak är kostnadseffektiva och enkla att arbeta med för en takläggare. Konsultera din takläggare för vidare information om de olika taktyperna.