Skaffa en bra takläggare och slipp fuktskador

Fuktskador är det värsta man kan få i huset, det vet de flesta villaägare om. Förutom läckage från ledningar inne i huset så är ett trasigt tak och en dålig fasad de värsta bovarna. Det som är extra dumt när taket eller fasaden inte håller ute fukt är att försäkringen inte täcker de skador som blir. Därför är det bästa alternativet att ha en bra takläggare som ser efter taket. Fasaden behöver oftast inte lika mycket underhåll som taket och man kan ofta se eller märka att fasaden behöver fräschas till. Taket är svårare eftersom det är svårare att se taket på nära håll, då behöver man nästan klättra upp.

Skulle det vara så att en tegelpanna blåser ner eller hamnar på snedden eller spricker på grund av frostsprängning så behöver det åtgärdas så fort som möjligt för att undvika fuktskador på undertaket. Frostsprängning är när fukt letar sig in i små sprickor i teglet och när denna fukt sedan fryser till is och expanderar så spricker teglet.

Att ha en pålitlig takläggare som åtar sig uppdrag att hålla ditt tak i bra skick är mycket viktigt för takläggare stockholm. Det är inte särskilt dyrt, det kostar bara några tusenlappar per år och man sparar väldigt mycket på att sköta sitt tak. Dels undviker man fuktskador på grund av ett trasigt tak, samtidigt som man förlänger takets livslängd avsevärt. Det finns alltså dubbelt värde i att sköta om sitt tak. Har man inte råd att anlita en takläggare får man sköta taket själv.

Då gäller det att man kan tänka sig att klättra upp på taket åtminstone en gång per år för att kontrollera att allt är som det ska. Samtidigt bör man tömma hängrännorna på kvistar, löv och skräp och ibland även tvätta taket. När man är uppe på taket måste man ha en säkerhetslina, det är ofta ett långt fall ner till marken och har man otur kan man skada sig rejält eller till och med dö av fallet!

Har man dålig balans eller i övrigt ingen bra koll på hur man sköter om ett tak är det säkraste valet att anlita en takläggare. Då kan man slappna av i vetskapen om att ens tak är i goda händer. Skulle något hända med taket under takläggarens garanti är det ofta dessutom denne som får stå för skadorna om det skulle bli några. Det är en extra trygghet som är skön att ha som villaägare.